Playacar.nl

Flora en fauna


In en rondom Playa del Carmen zijn er genoeg mogelijkheden om kennis te maken met de bijzondere flora en fauna en de fasinerende Maya cultuur. Snorkelen in prachtige cenotes, zwemmen in kristalhelder blauw water tussen vissen en prachtige flora, op een quad de jungle verkennen; het zijn slechts een paar van de talloze mogelijkheden die er zijn.

Op deze pagina vind je natuurparken, bioreservaten, jungles en tuinen die je kunt bezoeken tijdens je vakantie in Playa del Carmen.


XcaretXcaret is een eco-archeologisch pretpark waarbij je in veel opzichten kennis kunt maken met wat Mexico te bieden heeft. Het park is gebouwd rond de ruïnes van Polé, een belangrijke Maya-kustnederzetting. Het is een van de meest bezochte plekken in de Riviera Maya. Er is van alles te beleven en te ondernemen. Het herbergt een variatie aan authentiek wild en andere attracties zoals onder andere een cenote waarin je kan zwemmen en snorkelen, een vlinder paviljoen, een botanische tuin, een paddenstoelen boerderij, een museum met kleine modellen van de belangrijkste Maya ruïnes en een wilde vogel voortplantingszone. Ook kun je dieren bekijken op jaguar island en in het koraalaquarium. Een van de hoofdattracties is de snorkeling river, een ondergrondse stroom die door het park kronkel en uitmondt in de zee.
Iedere dag, behalve op zondag, is er een show te zien waarin je bijvoorbeeld oude Maya gebruiken, cowboys, mariachi muziek en dansers uit verscheidene Mexicaanse staten kan verwachten. Xcaret ligt 4 km ten zuiden van Playa del Carmen en is naast de auto ook bereikbaar met de bus. Je kunt het park bezoeken van apr-okt 08.30 tot 22.00 en in nov-mr 08.30 uur tot 21.00 uur.
Volwassenen betalen ongeveer 70 dollar entreegeld, kinderen 35 dollar.

Bekijk hier het complete aanbod van reizen naar Playa del Carmen!
Grotere kaart weergeven


Delphinus Riviera MayaEen bezoekje aan Delphinus Riviera Maya is een goede keuze om te zwemmen met dolfijnen. Het dolfinarium aan de Riviera Maya ligt op ongeveer 10 minuten rijden ten zuiden van Playa del Carmen en bevindt zich in het Xcaret Eco park aan de kant van het Grand Flamenco Xcaret Hotel. Het prachtige dolfinarium van 10.000 m2 is zo nagebouwd dat het de natuurlijke leefomgeving van dolfijnen zo goed mogelijk nabootst.

Delphinus Riviera Maya


Xplore eco parkXplore eco park is een park dat vlakbij de Xcaret ruïne gelokaliseerd is. Er zijn allerlei onder en boven water activiteiten en een kabelbaan waar je vanaf kan glijden. Tevens is er een restaurant, zijn er kluizen en kleedkamers. Het bevindt zich 6.5 kilometer ten zuiden van Playa del Carmen.


Xel-HaXel-ha, in het Nederlands ‘Plaats waar het water is geboren’, is een natuurreservaat waar je heerlijk kunt relaxen en snorkelen. Xel-Ha bevind zich op een van de belangrijkste inhammen langs de kust van de staat Quintana Roo. Tussen de 7e en de 12e eeuw was Xel-Ha een belangrijke zeehaven. Haar ruime baai bood plaats aan veel boten. Er werd onder andere gehandeld in obsidiaan, jade, kokosnoten, veren, katoen, en textiel.
Het gebied wordt met elkaar verbonden door kristalhelder blauwe lagunes, spectaculaire grotten en rotsen. Je kunt allerlij wateractiviteiten ondernemen zoals op een rubberband de rivier afgaan en zwemmen met dolfijnen. Ook kun je onder begeleiding een wandeling door het natuurpark maken. Xel-Ha is 54 km ten zuiden van Playa del Carmen gelegen.
Het park 365 dagen per jaar geopend van 08.30 uur tot 18.00 uur. Eenmaal in het park mag je gebruik maken van alle faciliteiten. De prijs van een all-inclusive dagpas ligt rond de 60 dollar per persoon.

Xel-Ha natuurpark Xel-Ha natuurpark


Grotere kaart weergevenTres RiosWanneer je park Tres Rios ten noorden van Playa del Carmen bezoekt kun je naast snorkelen en het ontdekken van verschillende dieren die in het park leven ook paardrijden. Tres Rios is een natuurgebied tussen Cancun en Playa del Carmen. Het is een gebied van lage subtropische jungle en mangrovebossen waar je deel kunt nemen aan activiteiten om van de ongerepte natuur te genieten. Miljoenen jaren geleden lag het schiereiland onder de zeespiegel. Op een gegeven moment kwam de oceaanbodem boven water. Acht cenotes zijn tot nu toe ondekt en een aantal zijn toegankelijk voor toeristen. Cenotes zijn kalksteengrotten die in de loop der jaren uit de rotsen zijn gesleten door regenwater en nu helemaal vol met regenwater staan. In deze cenotes kun je genieten van de ademenbenemde schoonheid van de natuur.
Met deskundige gidsen kun je wandelen en fietsen door de jungle om de ongerepte natuur verkennen. Ook de sportievelingen kunnen hun energie kwijt door deel te nemen aan een volley en voetbalwedstrijd. Ook kajakken en paardrijden langs de Caribische zee behoren tot de mogelijkheden.
Het park is dagelijks geopend van 09.00 uur tot 17.00 uur

Tres Rios paardrijden Tres Rios ecopark Tres Rios kajakken


Jardin Botanico Yaax CheJardin Botanico Yaax Che is een botanische tuin die zich uitstrekt over 148 hectare. De tuin werden voor het eerst in 1984 opgericht en werd in 1990 gewijd aan Dr Alfredo Barrera Marín, een wetenschapper die een groot deel van zijn leven wijdde aan de studie en het behoud van de Maya's manier van leven, hun natuurlijke omgeving, en hun kennis en gebruik van de regio geneeskrachtige planten. In het park vind je tuinen vol orchideeën, bromelia’s en traditionele kruiden. Slingerapen en tropische vogels kun je hier ook vaak zien. Teven zie je kleine Maya ruïnes en enkele Maya gebouwen zoals een kamp en een huis, compleet met werktuigen. Je kunt de tuin bezoeken van 09.00 tot 17.00 van maandag tot en met zaterdag.

Slingeraap in de botanische tuin van Yaax Che


Punta LagunaVerstopt in de Jungle van Yukatan bevindt zich natuurreservaat Punta Laguna, een klein Maya dorp. Punta laguna is deel van een 500 hectare natuurgebied genaamd Ma'ax Yetel Kooh. Punta Laguna is een plaats waar je prachtige natuur en exotische dieren vindt, zoals slingerapen in hun natuurlijke omgeving. Ook kun je er rotsklimmen. Je kan een begeleide tour maken door de jungle met een gids die de apen precies weet te vinden. Een excursie naar deze plek is een ervaring die je nooit meer zult vergeten!

Punta Laguna natuurreservaat


Grotere kaart weergeven


Sian Ka'an Biosphere ReservaatTen zuiden van Playa del Carmen is het Sian Ka'an Biosphere Reservaat gevestigd. Sian Ka'an' is een biosfeerreservaat in Quintana Roo, in het uiterste oosten van Mexico. Het is een nationaal park sinds 1986 en staat opde werelderfgoedlijst sinds 1987. De naam Sian Ka'an komt uit het Maya en betekent 'geschenk uit de hemel'.
Sian Ka'an ligt deels in de Caribische Zee waardoor een aantal atollen deel uitmaken van het reservaat. Bovendien zijn in het reservaat 23 Mayaruïnes aangetroffen. Het reservaat is ongeveer 1,3 miljoen hectare in omvang en omspant 120 kilometer van noord naar zuid (waarvan bijna één derde de Caribische kust van Mexico is).
Het reservaat bevat drie grote kerngebieden waar menselijke activiteit beperkt is tot activiteiten voor wetenschappelijk onderzoek. Deze gebieden, bekend als de 'Zonas Nucleares' van Muyil, Cayo Culebras en Uaymil, beslaan een oppervlakte van bijna 700.000 hectare.
In het reservaat wonen ongeveer 2000 inwoners in kleine dorpjes. Zij wonen tussen een rijke dierenwereld; meer dan 300 vogelsoorten nestelen en broeden in het natuurpark. Verder leven er meer dan 100 soorten zoogdieren. Op jeepsafari kun je jaguars, poema's, ocelotten tapirs, neusberen en herten vrij zien rondlopen. Vleermuizen en vlinders fladderen ook in grote getallen rond. In het water zijn niet alleen vissen, maar ook krokodillen, kaaimannen en misschien wel een zeekoe te zien. Af en toe kun je een stop maken langs een verlaten strand en genieten van de rust om je heen.
Tevens kun je een hele dag verblijven en op deze manier actief kennismaken met het reservaat. Door te kayakken op de rivier en tewandelen door de jungle ontdek je de flora en fauna van de omgeving. Ook is het mogelijk om in de mysterieuze ondergrondse rivieren de 'cenotes' te snorkelen. Dit park is dus zeker een bezoekje waard!

Sian Ka'an Sian Ka'an


Grotere kaart weergeven


Aktun ChenDe zone van Aktun Chen is gelegen in de jungle tussen Akumal and Xel-Ha en heeft een oppervlakte van 400 hectare. De naam betekent in Maya taal ‘grotten met cenote’. De grotten geven je een goed beeld van de onderaardse Yucatánse wereld. Het is absoluut een aanrader om het gebied te bezoeken vanwege de unieke ecologische waarde. In de zone vind je een bosrijk gebied met exotische dieren. Met een beetje geluk zie je zelfs spinapen. Je kunt samen met een gids de grotten indalen een bijzondere wandeling maken langs de ondergrondse werels.

De grotten van Aktun Chen

<
Grotere kaart weergeven


Xaman Ha volièreDe Xaman Ha volière is een prachtig ecologisch vogelpark met meer dan 60 zeldzametropische vogels die leven in de jungles van Yukatan. De vogels leven in een zorgvuldig herschapen natuurlijke omgevingen van 1.8 hectare tropisch woud en weelderige vegetatie. Ook zijn er paden aangelegd die leiden naar de broedplaatsen van de vogels. In het park zie je niet alleen vogels maar ook cenotes, verschillende soorten flora en andere wilde dieren. Het park ligt in het hart van de Riviera Maya, Playacar, tussen Cancùn en Tulum en is dagelijs geopend van 09.00 uur en 17.00 uur. De entreeprijs ligt rond 20 dollar.
Een bezoekje aan deze prachtige volière is een geweldige ervaring voor jong en oud.

Roze flamingo's


Grotere kaart weergeven


Isla ContoyVogeleiland en natuurreservaat Isla Contoy, een beschermd vogeleiland met ca. 70 vogelsoorten, ten noorden van Isla Mujeres. Er mag slechts een beperkt aantal toeristen per dag het eiland bezoeken, omdat het een beschermd natuurgebied is. Op het eiland broeden talloze vogels zoals fregatvogels en pelikanen maar ook tropische vogels. De ongerepte natuur leent zich ook tot uniek zwemmen en snorkelen.
Het eiland ligt aan zowel de Caribische zee als aan de Golf van Mexico. De kust aan de Golf van Mexico is ruw en rotsachtig, terwijl aan de kant van de Caribische zee een zacht en wit strand te vinden is.
Een prachtige lokatie om eens op te zoeken als je vakantie viert in Playa del Carmen, binnen 90 minuten brengt een boot je naar het eiland. Het is een aanrader om met een echt piratenschip mee te vare, Dat geeft net dat kleine beetje extra aan je tripje. Uit ervaringen van eerdere bezoekers kunnen wij concluderen dat de excursie zijn geld meer dan waard is!

Isla Contoy


Grotere kaart weergeven


Crococun ZooCrococun Zoo is een kleine dierentuin, waar je verschillende diersoorten aantreft. Het gaat dan met name om de dieren die in Mexico leven. De dierentuin is vooral gericht op reptielen, die je kan voeren en aanraken. Op deze manier krijg je een goed beeld van dierenrijk in Mexico. Je mag hier kleine krokodillen vasthouden, krijgt papegaaien op je schouder en kleine wurg slangen op je arm. Ook kun je herten en apen voeren. Per 2 of 4 mensen gaat er een privé gids mee naar binnen die alles uitlegt over het dierenrijk. Zo laat de dierentuingids zien hoe sterk de kaken van een snapper zijn (een bijtschildpad) en hoeveel giftige slangen er in Mexico leven. Crococun Zoo is meer dan een bezoek waard. De entree kosten zijn 20 dollar. Crococun Zoo ligt langs de weg van Playa del Carmen naar Cancùn.

Crococun Zoo


Grotere kaart weergeven


Zwemmen met walvishaaienDe walvishaai is de grootste vis op de aarde, hij kan tot 15 meter lang worden. In de zomer (1 juni-15 september) groeit plankton op de noordoostelijke top van het Yucatan schiereiland waar het water van de Golf van Mexico en de Caribische zee samenkomen. Vlakbij de eilanden Holbox en Contoy trekt de plankton prachtige dieren naar de ondiepe wateren van de Golf van Mexico om zich te voeden met plankton. Vaak worden er ook "springende" Manta Roggen gesignaleerd. Schildpadden, dolfijnen, flamingos, pelikanen en grote walvishaaien aan zijn dieren die je kunt zien. Terwijl de walvishaaien zich voeden, langzaam glijdend aan de oppervlakte van de oceaan, kun je veilig met ze snorkelen. Als je dit niet durft kun je ze ook bekijken vanaf de boot. Een bezoekje aan de walvishaaien kost je rond de 140 dollar.
Parque NizucParque Nicuc is een groot waterpark ten zuiden van Cancùn. In dit park kun je genieten van glijbanen, lekker luieren in de zon en zwemmen met dolfijnen.
Een tip van vele bezoekers is om te kiezen voor het arrangement 'trainer for one day'. Je zwemt met de dolfijnen, voert ze, krijgt veel uitleg en zwemt ook met een zeeleeuw. De dolfijnen verblijven in een grote baai en hebben voldoende ruimte om zich vrij te kunnen bewegen. Een dag zwemmen tussen met dolfijnen kost rond de 160 dollar.


Grotere kaart weergeven


LabnaHa Eco ParkLabnaHa Eco Park wordt ook wel de ‘Magic Mayan World’ genoemd. Het park biedt verschillende activiteiten omgeven door een jungle. Door middel van een kabelbaan kun je het park met zijn rijke Maya cultuur en de grotten ontdekken. LabnaHA eco Park beschikt over 3 cenotes die tevens bezocht kunnen worden, hierbij is altijd een professionele gids aanwezig. Aan het eind van je tour word je ontvangen met een echte Maya maaltijd. Het park ligt op ongeveer 45 minuten van Playa del Carmen

LabnaHa Eco Park


Grotere kaart weergeven


AkumelAkumel ligt in het zuiden van Playa del Carmen en is dé plaats in de regio om te snorkelen. Akumel heeft tevens restaurants, duikwinkels en ook de Yal Ku Lagoon bevind zich daar. De Yal-Ku Lagoon, ooit een handelsroute van de klassieke Maya's, is een waar paradijs voor vogelaars en kan per voet of kajak worden verkend.

Akumel


Grotere kaart weergeven


Hidden Worlds Cenotes ParkHet Hidden Worlds Cenotes Park is een prachtige plek waar je met een excursie heen kan gaan, voornamelijk om te duiken. Hier kan je duiken in een grot met kraakhelder water. Anders als in de zee zijn hier stalactieten en stalagmieten en zwemmen er kleine visjes en garnalen rond. Het park ligt op ongeveer 15 minuten rijden ten noorden van Tulum.

Yal-Ku Lagoon


Grotere kaart weergeven


Reactie toevoegenNaam:
Reactie:
Anti-spam: 


Locatie: Home > Flora en fauna