Playacar.nl

Maya Ruïnes


Yukatán is hét gebied van de Maya's. De oude Maya-cultuur was bijzonder hoog ontwikkeld. De Maya's waren bijzonder bedreven in het maken van aardewerk, textiel en beeldhouwwerken. Hun architectuur spreekt ook vandaag de dag nog tot de verbeelding. Hun talrijke tempels, piramides en paleizen werden prachtig versierd en vormen nu belangrijke bezienswaardigheden voor toeristen. Een bezoekje aan de prachtige Maya ruïnes is dus een onmisbare activiteit tijdens je vakantie in Mexico!


Chichén ItzáChichén Itzá was een van de belangrijkste steden van de Maya. Het staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Je kunt hier onder meer de beroemde piramide van Kukulcán bekijken. Dit is één van de best bewaarde Maya-tempels. Helaas is het sinds enkele jaren verboden de piramiden te beklimmen omdat er ernstige ongelukken zijn gebeurd op de steile trappen en omdat het gesteente door de talloze klimlustigen afgesleten is.
Chitchén itza ligt vlakbijde rand van de oude krater Chicxulub. Deze krater is gevormd door de meteorietinslag die volgens de algemeen geaccepeerde theorie een eind maakte aan het bestaan van de Dinosauriërs. Chichén Itza bekent in Maya taal: 'bronnen van de Itza'.

Chichén Itzá is één van de allermooiste ruïne steden van de wereld. Vele gebouwen zijn gemaakt van kalksteen, wat een prachtig wit effect geeft. Het waren de Tolteken die de ronde vormen en pilaren hebben geïntroduceerd.
De El Castillo tempel in trap piramide vorm is rond 800 door de Maya’s gebouwd over een oudere piramide heen. De tempel fungeert als kalender.

De sfeer in Chichén Itzá was vergeleken met de andere Maya sites die onderzocht zijn waarschijnlijk veel oorlogszuchtiger. Zo zie je veel krijgers, adelaars die harten uit levende mensen rukken en doodshoofden terug in de versieringen in de stad. Niet bepaald vredelievend dus.

Ook afbeeldingen van Quatzalcoatl, de gevederde slang in mensengedaante die bij de Tolteken, Mixteken en Azteken de god van het water, de vruchtbaarheid, sterren, maan en wind was zijn teruggevonden. Het Platform van Venus in Tolteekse stijl ziet er ook niet echt vredelievend uit.

Een andere god die veel afgebeeld wordt bij Chichén Itzá is de regengod Chac. Op de Tempel der Krijgers prijkt een beroemde Chac-Mool (regengod in mensengedaante met een offerschaal in zijn handen).

Ook vind je in Chichén Itzá de schedelmuur, waar de Tolteken de hoofden van hun verslagen vijanden opzetten.
Wil je meer weten over deze bijzondere plaats? Maak gebruik van de excursiemogelijkheden in en rondom Plaza del Carmen.

Bekijk hier het complete aanbod van reizen naar Playa del Carmen!

Chichén Itza


Grotere kaart weergeven


Ruïnes van CobaEen bezoekje aan de ruïnes van Coba midden in het regenwoud geeft je uitstekend de mogelijkheid kennis te maken met de Maya cultuur. Coba is een van de oudste Mayasteden die Mexico kent. Het merendeel van de ongeveer 15,000 gebouwen van Coba is nog niet gerestaureerd. Eenmaal aangekomen kun je de 42 meter hoge tempelpiramide Nohoch-Mul beklimmen, de op een na hoogste van Yucatan. Bovenaan deze piramide heb je een prachtig uitzicht over de eindeloze jungle, die vanwege de poreuze, voedselarme bodem uit tamelijk lage bomen en struiken bestaat. Op veel plaatsen in Playa del Carmen is het mogelijk om een tour te boeken naar deze minder bezochte Maya ruïnes ten zuiden van Playa del Carmen, maar met de auto zijn deze ruïnes ook goed bereikbaar. Het is ongeveer 2 uur rijden vanaf Playa del Carmen.

Ruïnes van Coba


Grotere kaart weergeven


Maya Ruïnes van TulumDe Maya Ruïnes van Tulum zijn gebouwd een klif aan de prachtige Caribische zee. De goed onderhouden ruïne complex geeft een goed beeld over hoe het dagelijks leven er in de Maya-tijdperk uitgezien moet hebben gezien. De ruïne is open van 08:00 uur tot 17:30 uur, op zondag is er vrij entree. De ruïnes bevinden zich op ongeveer een uur rijden van Playa del Carmen.
Grotere kaart weergeven


De Ek BalamDe Ek Balam is een juweel van een Maya stad, ongeveer 2 uur en 45 minuten rijden vanaf Playa del Carmen. Ek Balam is een belangrijke en invloedrijke stad geweest gedurende zeer lange tijd. Het bestaat al ongeveer 1000 jaar. De Ek Balam is 7 dagen per week geopend van 08.00 en 17.00 uur. Er zijn gidsen beschikbaar die rondleidingen geven zodat je nog meer over deze interessante ruïne te weten komt. Tevens kun je een bezoek aan deze ruïne combineren met een bezoekje aan de stad Valladolid. Valladolid werd gebouwd op een voormalige Mayastad, genaamd Zaci of Zaci-Val. De gebouwen van de Mayastad werden gesloopt, om de stenen te gebruiken voor de Spaanse gebouwen. Dit werk moesten de Maya zelf, onder dwang, uitvoeren. In 1546 kwamen de Maya in Valladolid in opstand, maar die opstand werd al snel neergeslagen. Valladolid was tot in de negentiende eeuw de op twee na belangrijkste stad van het Yucatán-schiereiland (na Mérida en Campeche). De belangrijkste bezienswaardigheden in Valladolid zijn de Kathedraal en het Marktplein dat de verwoesting van de stad heeft overleefd. De Kathedraal ligt aan het Marktplein. Een andere bezienswaardigheid is het San Berdardino-Klooster.

Ruïnes van Ek Balam


Grotere kaart weergeven
Reactie toevoegenNaam:
Reactie:
Anti-spam: 


Locatie: Home > Maya Ruïnes