Playacar.nl

Algemene informatie


Geografische liggingPlayacar, een wijk aan de zuidkant van de haven van Playa del Carmen, is gelegen op het schiereiland Yukatan in het zuidoosten van Mexico. De zuidgrens wordt gevormd door de Mexicaanse staat Tabasco en de landen Guatemala en Belize. Het eiland is ca. 140.000 km2 groot en bestaat bestuurlijk uit drie deelstaten die bijna even groot zijn: Campeche, Yukatán en Quintana Roo. De deelstaat Yukatán heeft met zijn 40.000km2 het kleinste oppervlak.


Grotere kaart weergeven

DemografieYucatán heeft 3.828.478 inwoners (2005). Zo'n 35% van de bevolking bestaat uit Maya's, meer in het bijzonder Yucateken. De meesten van hen spreken Yucateeks Maya, maar dat aandeel neemt wel af. De meest gesproken taal is Spaans. Het Yucateeks Spaans onderscheidt zich echter op een aantal punten van het Spaans zoals dat in Mexico en Centraal-Amerika wordt gesproken. Het Engels is als omgangstaal in opkomst, en sowieso heeft Yucatán een sterkere Amerikaanse invloed dan de rest van Mexico.

ReligieDe meeste inwoners zijn rooms-katholiek.

EconomieDe belangrijkste bronnen van inkomsten zijn het toerisme, de olie-industrie en de landbouw.

KlimaatYucatan heeft een tropisch regenklimaat. De wind is voornamelijk matig (meestal tussen de 10 en 20 kilometer per uur) en komt grotendeels uit het zuidoosten. Gedurende de winterperiode (december, januari en februari) draait de wind af en toe naar het noorden waardoor de temperaturen dalen. Tijdens buien kan de wind plotseling voor korte tijd zeer krachtig worden.
De regenperiode loopt van juni tot september. In de regel regent het echter alleen aan het begin van de avond (meestal een à twee uur) waardoor het enigzins afkoelt. Overdag regent het vrijwel nooit. In de droge periode koelt het 's avonds nauwelijks af.

Ook kent men in Yucatan een orkaanseizoen, van juni tot november. Tropische stormen komen in dit seizoen met enige regelmaat voor maar duren over het algemeen kort (enkele uren). Orkanen zijn zeer uitzonderlijk; de laatste zware orkaan trof Yucatan in 1988. In oktober 1995 is de noordoostkust van Yucatan getroffen door een kleinere orkaan, waardoor op enkele plaatsen het strand gedeeltelijk is weggespoeld.

Je bent bijna altijd verzekers van hoge temperaturen tijdens je bezoek aan Playa del Carmen maar de beste reistijd is van november t/m mei.


BetaalmiddelenIn Mexico betaal je met de Mexicaanse Peso. Deze wordt aangeduid met het $ teken. Zeker niet te verwaren met de Amerikaanse Dollar ($). Vaak wordt de Peso om verwarring te verkomen weergegeven als MX$ of $ MN (Moneda Nacional). Wanneer prijzen zijn aangegeven in Amerikaanse dollars dan wordt deze vaak als $USD aangegeven. Je hoeft dus geen Euro's of Dollars van thuis mee te nemen of in Mexico te pinnen. Wanneer je toch besluit om niet met de Mexicaanse Peso te betalen hou dan rekening met de zeer ongunstige wisselkoersen.
De Mexicaanse Peso kent de volgende briefjes: 20 peso, 50 peso, 100 peso, 200 peso, 500 peso, 1000 peso
De muntstukken in omloop zijn: 5 centavos, 10 centavos, 20 centavos, 50 centavos, 1 peso, 2 peso, 5 peso, 10 peso, 20 peso.

De Mexicaanse Peso kan aardig in waarde fluctueren ten opzichte van onze Euro. Check dus vooraf je op vakantie gaat de actuele wisselkoers.

Veel kleine winkels accepteren geen creditcard, houdt daar dus rekening mee met betalen.VliegreisDe heenreis
De reistijd van Nederland naar Playa del Carmen bedraagt ongeveer 12 uur. Waarchijnlijk land je in Cancùn, wat ongeveer 45 minuten van Playa del Carmen af is gelegen. Vanaf Cancùn zijn er vier mogelijkheden om Playa del Carmen te bereiken:

- Privé bus Handig voor grote groepen die comfortabel en snel naar hun bestemming gebracht willen worden. De bus brengt je naar het hotel zonder onderweg te stoppen. Deze bus reserveer je vantevoren. De buschauffeur zorgt er vervolgens voor dat de bus klaarstaat als het vliegtuig geland is.
- Taxi Op het vliegveld zijn voldoende taxi’s beschikbaar die je naar je bestemming brengen. Deze reis kost je ongeveer 65 dollar.
- Een collectieve taxi Een zogenaamde‘colectivo’ is een busje die maximaal 10 mensen vervoerd. Ze vertrekken niet op een specifiek tijdstip, je zult moeten wachten tot het busje vol zit. Als je met een busje mee wilt moet je bij een TTC kiosk, die rondom het vliegveld te vinden zijn, een ticket kopen. Elke passagier betaalt zijn eigen rit. De reis kost ongeveer 18 dollar per persoon.
- Directe bus De kosten hiervan zijn ongeveer 7 dollar per persoon. Vlak voor de uitgang van het vliegveld kan je een ticket kopen. Hieronder vind je de bustijden
Cancun airport - Playa
10:30, 11:45, 12:45, 13:45, 14:45, 15:45, 16:45, 17:45, 18:45, 19:45, 20:45

Playa del Carmen zelf heeft een klein vliegveld waar voornamelijk vluchten vertrekken naar Cozumel en verchillende ruïnes, zoals Chitchén Itzé en Palenque.
Een internationale luchthaven is gevestigd op het eiland Cozumel. Eenmaal geland kun je de taxi pakken naar de haven. Ferries naar het vasteland vertrekken elk uur, behalve om 11.00 en 13.00 uur. De prijs hiervan is 15 dollar en de reis duurt ongeveer een half uur.
Bij de haven in Playa del Carmen staan mensen klaar die je kunnen helpen met het brengen van je bagage naar het hotel.

De terugreis
Na een ontspannen vakantie wil je het liefst op een prettige manier naar het vliegveld gebracht worden. Dit is makkelijk met een vooraf gereserveerde taxi. Ook kun je de ‘Riviera direct bus’ pakken naar Cancùn airport. Dit kost je ongeveer 65 pesos. Hieronder staan de bustijden weergegeven.
Playa-Cancun airport
8:00, 9:00, 10:00, 11:00, 12:00, 13:00, 14:00, 15:00, 16:00, 17:00, 18.15


Paspoort en VisaIndien je minder dan 180 dagen in Mexico verblijft en de Nederlandse nationaliteit hebt, heb je geen toeristenvisum nodig. Je paspoort moet geldig zijn bij aankomst in Mexico. Dit paspoort dient nog minimaal 6 maanden geldig te zijn na vertrek uit het land. Belangrijk om te weten is dat de Mexicaanse autoriteiten je kunnen verzoeken te bewijzen dat je over voldoende financiële middelen beschikt om je verblijf in Mexico te bekostigen.

Gezond op reis naar MexicoVoor Mexico zijn geen vaccinatie verplicht. Aan de hand van je verblijfsduur en bestemming worden voor Mexico de volgende vaccinaties geadviseerd: Hepatitis A (besmettelijke geelzucht) en Tetanus, Difterie en Polio (DTP).

Voor reizigers die langer dan drie maanden en/of intens contact met de lokale bevolking hebben worden tevens de volgende vaccinaties aangeraden:Hepatitis B, Buiktyfus, Rabiës (Hondsdolheid)

Tenslotte wordt mensen die nog nooit in aanraking zijn gekomen met Mazelen en Waterpokken geadviseerd om ook deze vaccinaties te nemen.

Neem bij twijfel of meer advies contact op met je huisarts.


Transport en verbindingenWegen en verkeer
Het is belangrijk om goed voorbereid te zijn op het Mexicaanse verkeer. De meeste Mexicaanse bestuurders letten slecht op andere weggebruikers en rijden vaak te hard. De meeste wegen zijn echter goed geasfalteerd. In geheel Mexico wordt rechts gereden. Let wel op je snelheid, op onverwachte plaatsen zijn verkeersdrempels (‘topes’) geplaatst. De secundaire wegen zijn vaak lang, smal en kaarsrecht, zonder duidelijke markeringen en veel drempels. Het wordt toeristen daarom afgeraden om in het donker te rijden. In Playcar en Playa del Carmen zijn er verschillende manier om je te verplaatsen.

Autohuur Een auto huren is een van de mogelijkheden. Het rondreizen per huurauto in Mexico is een prima manier om in eigen tempo veel van het land te zien. Een internationaal rijbewijs is niet nodig. Wel moet de bestuurder minimaal 21 jaar oud zijn en meer dan één jaar in het bezit zijn van een rijbewijs. Voor 40 dollar per dag heb je de goedkoopste auto. Als je een grotere en veilige auto wil huren, betaal je rond de 140 dollar per dag. Let op dat je vóór het wegrijden de auto inspecteert op krassen en deuken om problemen te voorkomen bij het terugbrengen van de auto. Ook is het is belangrijk dat je je vooraf goed laat informeren over de verkeers- en veiligheidsaspecten. De huurauto op een andere plaats achterlaten dan waar hij gehuurd is, kan in enkele gevallen maar dan moet een bonus worden betaald voor de afstand tussen beide plaatsen. Als borg wordt de voorkeur aan een creditcard gegeven. Men kan zich niet altijd optimaal verzekeren bij het huren van een auto. Ook kan het eigen risico soms niet worden afgekocht.
Alle tankstations hebben de naam ‘Pemex’. Je betaald ongeveer 6-7 pesos per liter benzine. Probeer te voorkomen dat je ’s ochtends moet tanken, dan is het vaak erg druk.

Scooter Een scooter huren is een leuke en makkelijke manier om de omgeving van Playa del Carmen te verkennen. Het huren van een scooter kost gem. $ 25.00 per dag. Voor het huren van een scooter geldt hetzelfde als voor een auto: men kan zich niet altijd optimaal verzekeren en het eigen risico kan soms niet volledig worden afgekocht. Het huren van een scooter is niet altijd aan te raden vooral omdat de meeste scooters slecht onderhouden zijn. Voor mensen die van fietsen houden zijn er bij diverse hotels fietsen te huur. Hou rekening met het feit dat Mexicanen niet gewend zijn aan fietsers en het dus extra goed uitkijken op de weg is.

Een echte aanrader is om op het eiland Cozumel een scooter te huren en zelf het eiland rond te rijden. Op het eiland zijn veel mooie plekken om te duiken, kleine maya-ruïnes en leuke strandtentjes. Let wel op dat je de scooters niet huurt in de eerste paar straten waar je doorheen komt, loop iets verder het eiland op en het is een stuk goedkoper. Het is handig om vooraf afspraken te maken over of je achteraf de gebruikte benzine nog moet betalen of dat dat bij de prijs inbegrepen zit.

Bussen Het openbaar vervoer in Playa del Carmen is zeer betrouwbaar. In Playa del Carmen zijn er 2 busstations. Eén op de hoek van Avenida Juaruez en 5th Avenue en eén op Avenida 20, tussen Calle 12 en 14. Beide stations hebben een directe verbinding naar Cancùn, Tulum, Merida en veel andere plaatsen in de regio.
Ook zijn er de eerdergenoemde collectivos. Dit zijn witte minibusjes die ongeveer 10 man vervoeren. De busjes rijden van Tulum naar Playa en van Playa naar Cancun. Op de voorruit van de bus staat aangegeven waar de eindhalte is en de belangrijkste stops onder weg.


Taxi In Playa del Carmen zijn voldoende taxi’s beschikbaar. Het is verstandig de prijs van tevoren af te spreken. In de meeste plaatsen zijn de taxiprijzen vastgesteld door de overheid, waardoor er weinig tot geen grote prijsverschillen zijn. Taxi's op straat zijn goedkoper dan bij hotels.

Trein Mexico kent een beperkt spoorwegnet en reizen per trein is weliswaar avontuurlijk maar tevens tijdrovend en oncomfortabel. Voor het reizen over wat langere afstanden zijn de lijndienstbussen meer geschikt.Reactie toevoegenNaam:
Reactie:
Anti-spam: 


Locatie: Home > Algemene informatie